Forum e-Budda PL

''Jeśli chcesz ujrzeć Prawdę, nie bądź za, ani przeciw. Ciągła walka dobra i zła jest chorobą umysłu'' Sosan Zenji III Patriarcha Zen
Teraz jest Pt wrz 10, 2010 16:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 184 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Misja Buddyjska - Trzy Schronienia w Polsce
PostNapisane: Cz lut 25, 2010 00:57 
Global Moderator

Tradycja: Sǒn (Kwan Um Zen)
W dzisiejszych czasach już normalnie o niczym nie można porozmawiać, bo jak drążysz to odrazu jesteś bojówkarz :)

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 07:33 

Tradycja: Mahayana
booker napisał(a):
W dzisiejszych czasach już normalnie o niczym nie można porozmawiać, bo jak drążysz to odrazu jesteś bojówkarz :)

No można, można ale od taego jak to robisz zależy to jaki przydomek otrzymasz np,. "Dociekliwy Jasio" czy "Badacz Absurdów" lub właśnie "Bojówkarz" ;) to oczywiście pieszczotliwe i żartobliwe określenie, choć trafnie wskazuje na dominującą postawę uczniów Kwan Um w stosunku do Czcigodnego Kanzena. Co dla mnie jest ciekawe, dlaczego? Pomijam juz kwestie zabawy w podważanie jego kompetencji, bo to brzmi dość paradoksalnie :) Człowiek, który należał do pierwszej "fali" praktykujących w tym kraju, człowiek, który wyjechał do Japoni zostając mnichem. Ven. Kanzen praktykował z tyloma wspaniałymi nauczycielami, że mozna tylko pomarzyć o tym. Warto też dodać, że stworzenie Misji to nie jego pomysł, lecz wola władz Soto. Sama Misja zaprasza do Polski tak szacownych nauczycieli, że gdyby były jakiekolwiek wątpliwości co do opata to z całą pewnością tego by nie zrobili, ciekawe jest tez to, że to są nauczyciele różnych tradycji a w większości z Wadzarajany :) Co takiego w wykładach CZ. Kanzenma jest co tak porusza Bractwo Kwan Um... wiem, że paru kolegów ma mu zazłe, że nie ma na stronie mahajana linku do Kwan Um, no jest to jakis argument choć łatwy do odparcia....
Miłego dnia :)

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 11:18 
Global Moderator

mundek napisał(a):
lub właśnie "Bojówkarz" ;) to oczywiście pieszczotliwe i żartobliwe określenie, choć trafnie wskazuje na dominującą postawę uczniów Kwan Um w stosunku do Czcigodnego Kanzena. Co dla mnie jest ciekawe, dlaczego? Pomijam juz kwestie zabawy w podważanie jego kompetencji, bo to brzmi dość paradoksalnie :)

Musiałbym przeczytać jeszcze raz swoje posty, bo temat strupił się jakieś 2 lata temu, ale wydaje mi się iż zarzucanie mi podważania kompetencji Cz.Kanzena to manipulacja z Twojej strony.

mundek napisał(a):
wiem, że paru kolegów ma mu zazłe, że nie ma na stronie mahajana linku do Kwan Um, no jest to jakis argument choć łatwy do odparcia....

Może będzie to trudne do uwierzenia, ale personalnie mnie to nie boli. Wcale a wcale :)

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 11:36 
Global Moderator

mundek napisał(a):
Co takiego w wykładach CZ. Kanzenma jest co tak porusza Bractwo Kwan Um...

Jeżeli o mnie chodzi, to nic mnie w wykładach Cz.Kanzena nie porusza. Za bractwo się nie wypowiadam.

Co do wkręcenia się dyskutowanie w tematcie dokumentów Czcigodnego, to nie bądź Mundek taki pewien, że zrobiłbym to ponownie na dzień dzisiejszy :)

Miłego dnia. :)

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 14:46 

Tradycja: Mahayana
Nie zamierzam Cię wkręcać, manipulować nie jestem takim brutalem... ;)
Pokój ludziom doberj woli :lowe2:

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 15:04 
Admin

Tradycja: Sŏn (Szkoła Zen Kwan Um)
mundek napisał(a):
wiem, że paru kolegów ma mu zazłe, że nie ma na stronie mahajana linku do Kwan Um, no jest to jakis argument choć łatwy do odparcia....
Miłego dnia :)

Na zen.pl też nie mamy linku do MB3S - są tylko linki do sangh zrzeszonych w Polskiej Unii Buddyjskiej. Ot, przejrzystość.

Pzdr
Piotr

PostNapisane: Wt sie 17, 2010 14:28 

A ja systematycznie udaję sie na wykłady Czcigodnego Kanzena i mimo że jeszcze nie przyjąłem schronienia w Trzech Klejnotach dużo mi one dają Ten czlowiek naprawdę ma charyzmę :ok:

PostNapisane: Śr sie 18, 2010 17:30 

Tak trzymaj ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 184 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1